top of page

sint. AUGUSTINUSKERK

Anker 1

Het project “Restauratie Hoogaltaar Sint. Augustinuskerk Utrecht’ heb ik mogen uitvoeren o.l.v Claudia Junge, Restauratie atelier Fort de Bilt.

Dit heb ik mogen doen met twee andere freelancers en twee stagiaires van het Nimeto Utrecht naar aanleiding van het eerder uitgevoerde kleuronderzoek van Restauratie atelier Fort de Bilt.

De Augustinuskerk is gebouwd tussen 1839-1840 als waterstaatskerk in neoclassicistische stijl. Het hoogaltaar inclusief de twee zijaltaren die in 1857 zijn gemaakt, zijn uitgevoerd in een neobarokke stijl. Door de jaren heen heeft de kerk meerdere polychrome afwerkingen gekend maar in het jaar 1942 is er een vrijwel egale crèmekleurige/ grijze laag aangebracht met gouden accenten. 

​

Tijdens de restauratie zijn wij teruggegaan naar de eerste polychrome afwerkingslaag die bestond uit verschillende soorten marmerimitaties, vergulde delen en egale zwarte en gebroken witte delen.

Het grootste deel hebben wij vrij kunnen leggen  waardoor de originele laag tevoorschijn is gekomen. 

Op verschillende plekken is bewust gekozen voor reconstructie, zodat de latere polychrome lagen bewaard zijn gebleven en er in de toekomst altijd nog naar teruggegrepen kan worden.

​

​

IMG_1930.HEIC
IMG_4631.HEIC

Links: De situatie vóór de algehele restauratie. Op wat door ons vrijgeleide delen na is de grijze laag met gouden accenten te zien.

​

Rechts: De situatie ná de algehele restauratie. De marmers zijn vrijgelegd en deels gereconstrueerd, gereinigd. De effen witte (albast marmer) zijn weer voorzien van een nieuw laag en de met bladgoud beklede delen zijn gereinigd.

​

​

​

Om een beeld de geven van de staat vóór en na de restauratie; Hier een klein gedeelte van het hele altaar.

IMG_2818.HEIC
IMG_4650.HEIC
IMG_3394.HEIC
IMG_3423.HEIC
IMG_4688.HEIC

Situatie vóór de restauratie (het zwarte gedeelte was ook crèmekleurig)

Situatie na de restauratie; vrijgelegd, gereinigd, geretoucheerd en gereconstrueerd.

Situatie vóór de restauratie

Vrijgelegd

De ornamenten in de cannelures zijn gereconstrueerd.

Tijdens deze opdracht is er veel verguldwerk aanwezig geweest. In de loop der jaren zijn er verschillende verguldingen 

Bij een aantal figuren was de meest recente vergulding nog in goede staat. Deze verguldingen hebben we kunnen laten zitten. Ook waren een aantal gouden delen overschilderd waardoor deze aan vervanging toe waren. 

Swipe naar rechts voor meer foto's.

967f77d2-4560-4aa5-b210-c30fdb5185c4.JPG

Een betere foto voor het eindresultaat volgt nog nadat de stijgers zijn weggehaald.

bottom of page